2013 m. sausio 12 d., šeštadienis

Močiutės bulka

Be šios pagal seną močiutės receptą iškeptos bulkos (kalbininkai tikriausiai lieptų vadinti ją batonu, bet taip ji netektų pusės savo žavesio) neįsivaizduoju nė vienų švenčių. Savotiška Kūčių tradicija buvo tapęs apskrudusių kampų nulaužymas dar iki sėdant prie stalo :) Gerai, puriai bulkai iškepti reikia stiprių rankų, todėl prieš kelis metus kepimo tradicija buvo perleista man.
Per šias Kalėdas teko kepti net tris didžiules (~2kg) bulkas, kurių vos vos užteko visiem norintiems. Taigi dalinuosi ir receptu.


Reikės.
1/2 pakelio mielių
2 kupinų valgomų šaukštų cukraus
žiupsnelio drusko
1,5 - 2 kg miltų
pieno
geros saujos razinų
0.25 l grietinės

Eiga.
1. Dideliame bliūde ištriname mieles su trupučiu cukraus ir paliekame, kad išbrinktų. 
2. Įpilame truputį pieno ir išmaišome mieles. 
3. Ant mielių supilame 1 kg miltų ir pildami pieną maišome, kol gaunasi tirštoka tešla. Išmaišę paliekame ant stalo 8 - 10 valandų, kad tešla iškiltų.
Neišsigąskite, nes tešlos bliūde padaugėja beveik dvigubai, bet kai pilnai iškyla ji pradeda po truputį trauktis atgal. :)
4. Nuplikytas razinas, cukrų, žiupsnelį druskos ir grietinę įdėti į tešlą ir šiek tiek pamaišyti.
5. Ant stalo (ar kitos minkymui skirtos vietos) užsipilkite nemažą krūvelę miltų ir ant jos užverskite tešlą. Minkymo procesas prasideda! Miltų reikia nuolatos papildomai įsiberti iki kol tešla nelimpa prie rankų.
6. Minkome, minkome, minkome.. Pavargote? Vis tiek dar šiek tiek paminkome :)
Geros bulkos paslaptis ir slypi minkyme, kuris dažnai užtrunka iki valandos. Kaip mano močiutė sako "kuo ilgiau minkysi, tuo puresnė bulka išeis". Šiek tiek šiuolaikiškesnis būdas patikrinti, kad jau gana, tai tiesiog su peiliu perpjauti minkomą tešlą ir jei viduje matosi oro burbuliukai (kaip korėto šokolado), vadinasi jau gerai.
7. Į skardą dedame kepimo popierius ir dedame iš tešlos suformuotą bulką (geriau platesnė nei storesnė, nes labai iškyla). Paliekame pusvalandį ramiai pastovėti.
8. Plaktu kiaušinio tryniu aptepame visą bulkos viršų ir dedame į karštą orkaitę.
Kepimo temperatūra labai svarbu , kad bulka gerai iškiltų. Aš iš pradžių orkaitę įkaitinu iki 220 oC, po kokių 15 mim mažinu iki 205 oC ir dar po 10 min kepu ant 195 oC. Iš viso kepa 40-60 min (reikia smeigti pagaliuką iki kol nelimpa).

Karštis reikalingas pradžioje kepimo, kad gerai iškiltų. Vėliau temperatūra reikia pamažinti, kad pluta nesukeptų ir būtų pakankamai maža.




3 komentarai:

  1. Gal ir geras receptas....tik butu geriau, kad sudetines dalys butu surasyta gramais..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaipdėti į orkaite ant dugno. Per vidurį kokiame aukštyje?

      Panaikinti
  2. Borgata Hotel Casino & Spa - Mandara Hub
    The Borgata Hotel Casino & 파주 출장안마 Spa is an upscale 5-star 춘천 출장안마 hotel located in the 광주 출장마사지 heart of the entertainment district, 거제 출장마사지 across from two of the world's largest convention 출장안마

    AtsakytiPanaikinti